Η Προσβασιμότητα των Ελληνικών Ξενοδοχείων σε Εμποδιζόμενα Άτομα

Εγκαταστάσεις Πρόσβασης στο Κτίριο
Σχεδόν 90% των ξενοδοχείων έχει διαμορφώσει την κύρια πόρτα της εισόδου ώστε να χωράει αμαξίδιο, τουλάχιστον 90 εκατοστών. Το 58,6% έχουν δημιουργήσει ράμπες για την πρόσβαση αμαξιδίου στην είσοδο του ξενοδοχείου, ενώ το 6,1 κατασκεύασε ειδική διαδρομή προς το ξενοδοχείο για τα άτομα με προβλήματα όρασης.
Ωστόσο, μόνο το 31% των ξενοδοχείων διαθέτει δωμάτια για ΑμεΑ. Αν ληφθεί υπόψη, ότι η πλειονότητα των ελληνικών ξενοδοχείων έχει μέγεθος μέχρι 50 δωμάτια, προκύπτει ότι το 2.2, ως μέσος όρος αριθμού δωματίων ΑμεΑ στα ξενοδοχεία, συμβαδίζει με το νόμιμο προβλεπόμενο ποσοστό δωματίων για ΑμεΑ.
Εκπαίδευση & Κατάρτιση Προσωπικού για Παροχή Βοήθειας προς ΑμεΑ.
18,1% των ξενοδόχων δήλωσε ότι υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για βοήθεια προς ΑμεΑ στο κατάλυμα του.
59,2% των ξενοδόχων έδειξε ενδιαφέρον συμμετοχής σε στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για παροχή βοηθείας σε ΑμεΑ/ΑΜΚ.
Συμπεράσματα
Από τα 2.603 ξενοδοχεία που διαθέτουν τουλάχιστον έναν από τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αναβάθμιση της προσβασιμότητας στους χώρους αυτούς.
Από τα 6.487 ξενοδοχεία που ΔΕΝ διαθέτουν δωμάτια ΑμεΑ, επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις ΑμεΑ σε ορισμένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου ή να διαμορφώσουν ειδικά δωμάτια για ΑμεΑ.
Από τα 3.093 ξενοδοχεία που διαθέτουν δωμάτια ΑμεΑ, επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις στα δωμάτια αυτά ή να διαμορφώσουν επιπλέον δωμάτια ΑμεΑ.
Από τα 4.644 ξενοδοχεία που διαθέτουν πισίνα, επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αναβατόρια για άτομα με κινητικά προβλήματα.
Από τα 1.951 ξενοδοχεία που διαθέτουν παραλία, επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις πρόσβασης των ΑμεΑ στην παραλία.
Πήγη: παρουσιάσεις από τις μελέτες του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) από την ημερίδα του ΞΕΕ με το Υπουργείο Τουρισμού