Εφαρμόζονται τα ολοκληρωμένα προγράμματα καθαρισμού-απολύμανσης σύμφωνα με τον Ε.Ο.Δ.Υ;

(*) Ιωάννης Βγενής

Με βάση την ενημέρωση για όλα τα προτεινόμενα Μέτρα Πρόληψης, ίσως και να χρειάζονται Διορθωτικές Ενέργειες, δεδομένο ότι και η απολύμανση αποτελεί μέτρο προφύλαξης .

Σύμφωνα με όλες τις παραμέτρους, του κάθε χώρου ξεχωριστά, πρέπει να αναπτύσσονται μέθοδοι για την  ολοκληρωμένη αποκατάστασή του από την “απειλή”, κατά το μέγιστο δυνατό, πριν την εκ νέου χρήση αυτού και των αντικειμένων του, ώστε να διατηρηθεί σε ένα υψηλό επίπεδο η ασφάλεια της υγιεινής και η μείωση του κινδύνου.

Μας συμβουλεύουν από το Ε.Ο.Δ.Υ., αρχικά, για τις λείες επιφάνειες, πως απαιτείται ο καθαρισμός τους με την χρήση κατάλληλου απορρυπαντικού και εν συνεχεία, αφού στεγνώσουν, θα πρέπει να γίνει επιλογή του κατάλληλου απολυμαντικού. Επιπλέον, πρέπει να καθαρίζουμε τα χαλιά με απολυμαντικό υγρό, κι αν είναι δυνατόν να αποφεύγουμε το τίναγμα των ρούχων ή των χαλιών, στρωμάτων και ταπετσαριών σαλονιών. Οι χώροι με επενδυμένες μοκέτες Wall-to-wall πρέπει να διατηρούνται καθαροί. Ο δε καθαρισμός τους, όπως και των πατωμάτων, συνήθως γίνεται με τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας, η οποία, ωστόσο, μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο της διασποράς παθογόνων μικροοργανισμών στο χώρο.

Πιο απλά: Αποφεύγουμε να κάνουμε καθαρισμούς με τίναγμα σε χαλιά, στρώματα, ταπετσαρίες, αλλά και σε επενδυμένες μοκέτες, αν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός και η βεβαιωμένη επαγγελματική κατάρτιση από το συνεργείο καθαρισμού, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού-απολύμανσης σε χώρους σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και να μας εξασφαλίσει την ασφαλή παράδοση των χώρων.

Στα σταθερά υφάσματα, επειδή είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν οι ανωτέρω απολυμαντικές ουσίες, ακολουθείται διαδικασία πλύσης σε υψηλή θερμοκρασία νερού (90°C) με τη χρήση κοινού απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων ή εναλλακτικά σε χαμηλότερης θερμοκρασίας πλύσης με χρήση λευκαντικού ή ομοειδών προϊόντων με απολυμαντική δράση. Στην περίπτωση που κάποια αντικείμενα δεν μπορούν να καθαριστούν ή/και απολυμανθούν όπως περιγράφεται παραπάνω όπως π.χ. έπιπλα επικαλυμμένα με ταπετσαρία ή στρώματα, μπορεί να ακολουθηθεί μέθοδος καθαρισμού με ατμό (θερμοκρασίας άνω των 70C). Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της μεθόδου, γιατί μια εφαρμογή, χωρίς την επαγγελματική κατάρτιση και τον απαιτούμενο επαγγελματικό εξοπλισμό, θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η άμεση εφαρμογή αντικατάστασης των χημικών κοκτέιλ, μιας και ο τρόπος αλληλεπίδρασης αναδεικνύει την σοβαρότητα της μόλυνσης, αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί το αποτέλεσμα πρόκλησης ανεπιθύμητων παρενεργειών.

(*) Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή:  http://klintec.gr/εφαρμόζονται-τα-…κληρωμένα-προγρά/ ‎