Ανακαίνιση του boutique hotel Yule Mountain

Το boutique ξενοδοχείο Yule Mountain, ένα παλιομοδίτικο αγροτικό κατάλυμα που λειτουργούσε από ένα ζευγάρι αγροτών στο Taihuyuan, Lin’an, Hangzhou, είχε εξαιρετική φήμη για πάνω από μια δεκαετία. 

Η τεράστια ανομοιογένεια του αριθμού των επισκεπτών μεταξύ των διαφορετικών εποχών (αιχμής ή όχι), καθώς και των απροσδόκητων φιλοξενουμένων, ενοχλούσαν επίσης το ζευγάρι. Για τους λόγους αυτούς, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να μετατρέψουν το φυσικό χώρο της παραμονής, αναμένοντας να αυξήσουν την κερδοφορία και να βελτιώσουν την εμπειρία των διακοπών για τους επισκέπτες, κάνοντας το Yule Mountain farm να παραμείνει ένα boutique ξενοδοχείο- αλλά αυτήν την φορά ανανεωμένο.

Το Studio Continuation, αφού δέχτηκε την πρόσκληση των ιδιοκτητών, ξεκίνησε το έργο ανακαίνισης αρχιτεκτονικής και εσωτερικού σχεδιασμού.

Σε αντίθεση με την κατασκευή ενός ολοκαίνουργιου κτιρίου, η ανακαίνιση αποτελεί μια πιο περίπλοκη κατάσταση.

Το χωριό Bisha, όπου βρίσκεται το boutique ξενοδοχείο Yule Mountain, βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Taihuyuan που περιβάλλεται από τα βουνά Tianmu. Μπορεί να προσεγγιστεί μόνο μέσω ενός επαρχιακού δρόμου, ακριβώς όπως ένα ειδυλλιακό καταφύγιο. Λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού, σε γραφικά σημεία διάσπαρτα εδώ και εκεί στη γύρω περιοχή, μαζί με αυτά, κατασκευάζονται διάφορες εκδρομές για να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες.

Το αρχικό κτίριο των 4 ορόφων βρισκόταν στα νότια της περιοχής, με θέα προς τα βόρεια και προς τα βουνά. Όπως τα τουριστικά κτίρια που ήταν διαδεδομένα σε όλη τη χώρα κατά τη δεκαετία του 2000, το κτίριο αυτό χαρακτηριζόταν από μωσαϊκά, επένδυση από μπλε τούβλα, κεραμοσκεπές και εξαιρετικές ξυλόγλυπτες πόρτες και παράθυρα που αποτελούσαν το παραδοσιακό κινεζικό στυλ αγροικίας.

Το αρχικό κτίριο είναι μια δομή πλαισίου σκυροδέματος, τα πέντε δωμάτια σε κάθε όροφο διαιρούσαν εξίσου τρεις διαστάσεις στήλης από ανατολικά προς δυτικά.

Λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις για μεγαλύτερα δωμάτια και την τοπική ρύθμιση λιγότερων από 15 δωματίων σε ένα ξενώνα, δημιουργήθηκε η ιδέα της εσωτερικής αυλής στον κεντρικό άξονα του κεντρικού κτιρίου.

Εν τω μεταξύ, ακυρώθηκαν πέντε δωμάτια στον δεύτερο όροφο, αφαιρέθηκε η πλάκα των δύο δωματίων στην ανατολική πλευρά και αποσυναρμολογήθηκε ένα μέρος από τις προηγούμενες σκάλες εκκένωσης στον πρώτο όροφο, δημιουργώντας ένα διώροφο χώρο κυκλοφορίας και επιτυγχάνοντας έναν κοινόχρηστο χώρο με υπερ-ανθρώπινη κλίμακα.

Αυτός ο χώρος χωρίζεται και περιτυλίσσεται από τοίχο με επένδυση ξύλου, οδηγώντας με δυο μονοπάτια, στον ημιώροφο, που συνδέουν αντίστοιχα την τραπεζαρία στο πίσω μέρος του δεύτερου ορόφου και τα δωμάτια πάνω από τον δεύτερο όροφο. Έτσι, η περιοχή των δωματίων και του εστιατορίου δεν επηρεάζουν ο ένας τον άλλο.

Τέσσερα δωμάτια στο δυτικό άκρο του τελευταίου ορόφου συγχωνεύθηκαν για να σχηματίσουν μια σουίτα πολυτελείας με τρία μπαλκόνια. Με τη σουίτα με θέα, στον δεύτερο όροφο του αρχικού παραρτήματος, ο αριθμός των δωματίων μειώνεται από 30 δωμάτια σε 15, αριθμός ο οποίος πληροί ακριβώς τις απαιτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για σχέδια οικιακής διαμονής. (Σύμφωνα με τους κανόνες για την κατασκευή της διαμονής στο Lin’an, ο αριθμός των δωματίων σε κάθε έργο πρέπει να είναι κάτω των 15).

Η ανακαίνιση του boutique hotel Yule Mountain, συνολικά, πήρε περισσότερο από 2 χρόνια, καθώς ανανεώθηκε και η παραμικρή λεπτομέρεια, από το design μέχρι την επίσημη λειτουργία. Η ανακαίνιση, αρχικά, αναμενόταν να διαρκέσει λιγότερο, αλλά τελικά χρειάστηκε 1 παραπάνω χρόνο καθώς κατά τη διάρκεια προέκυψαν προβλήματα τα οποία απαιτούσαν προσαρμοστικότητα και ευελιξία.

Project name: The Overall Renovation of Yule Mountain Boutique Hotel
Architects: Continuation Studio / www.continuation-studio.com
Design Year & Completion year: 2016-2018
Chief designer: Jiu-Jiang Fan, Wen-Ting Zhai
Team Members: Kai Yu, Kai-Xiong Chen, He Huang, Ting Li, Fu-Dong Sun, Shuang-Er Lu, Run-Jin Dong (intern)
Location: Taihuyuan, Lin’an, Hangzhou, Zhejiang
Area: Approx. 1100 m2
Photographers: Yi-Long Zhao, Hong-Fei Zhao, Jiu-Jiang Fan
Lighting design: Shanghai Pinko Lighting Design
Decoration design: Shenzhen Wenhua Design
Structure & construction: Xiao-Wen Neng’s team
Clients: Ju-Ping Xia, Yong-Shui Jiang
Wood veneer material: ancient wood
Other materials: Local