Η προετοιμασία της πισίνας για το χειμώνα και τη νέα σεζόν

προετοιμασία

Τα ξενοδοχεία που διαθέτουν πισίνα κάθε χρόνο έρχονται αντιμέτωπα με την χειμερινή προετοιμασία της τελευταίας και αντίστοιχα με την προετοιμασία για τη νέα σεζόν. Φυσικά, κάτι τέτοιο αφορά κυρίως τα ξενοδοχεία με εξωτερική πισίνα, καθώς αυτά εκτίθενται στο φυσικό περιβάλλον.

Η προετοιμασία για τον χειμώνα.

Τελειώνοντας, λοιπόν, η καλοκαιρινή περίοδος, είναι αναγκαίο να γίνουν ορισμένες εργασίες, ώστε να προφυλαχθεί η πισίνα και ο εξοπλισμός της από τυχόν ζημιές. Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν αναλυτικά είναι οι παρακάτω.

προετοιμασία

Η στάθμη του νερού της πισίνας πρέπει να κατέβει, έτσι ώστε μόνο τα δύο τρίτα της πισίνας να παραμείνουν γεμάτα με νερό. Αυτό είναι σημαντικό ώστε η πίεση από το έδαφος ή τα υπόγεια νερά να μην προκαλέσουν ζημιά στην κατασκευή της πισίνας. Σε περίπτωση που το ξενοδοχείο βρίσκεται σε περιοχή με πολύ χαμηλή χειμερινή θερμοκρασία, υπάρχει ο κίνδυνος το νερό που θα παραμείνει μέσα στην πισίνα να παγώσει. Για να αποφευχθεί, ένα τέτοιο πρόβλημα, μέσα στο νερό θα πρέπει να τοποθετηθούν κάποια φουσκωτά αντικείμενα, κλειστά δοχεία πλαστικού, ή μαλακά κομμάτια ξύλου, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση από τον πάγο. Τέλος, πρέπει να τοποθετηθεί η απαραίτητη δόση χλωρίων και αλγοκτόνων, ενώ ιδανικό θα ήταν το σκέπασμα της πισίνας με ειδικό σκέπαστρο, ώστε να μην πέφτουν μέσα φύλλα και άλλες βρομιές.

Όσον αφορά τον εξωτερικό εξοπλισμό της πισίνας, πρέπει να αποσυνδεθεί ο τυχόν βατήρας και να τοποθετηθεί σε οριζόντια θέση σε κλειστό και στεγανό χώρο. Στο ίδιο μήκος κύματος, πρέπει να αποσυνδέονται και να αποθηκεύονται και οι σκάλες. Φυσικά, συσκευάζονται και αποθηκεύονται τα διάφορα μπουλόνια, βίδες του βατήρα, τα σκαλοπάτια όπως και τα καλαθάκια από τα skimmer.

Στο μηχανοστάσιο, κατά τη διαδικασία προετοιμασίας της πισίνας για το χειμώνα, πρέπει να ανοίγεται το φίλτρο και να καθαρίζεται. Να ανοίγει και να καθαρίζει ο χλωριωτής, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, να αδειάζουν όλα τα μηχανήματα από το νερό, να αποσυνδέεται το μοτέρ, εάν είναι απαραίτητο, να κλείνει ο γενικός διακόπτης παροχής ρεύματος, και τέλος όλες οι βάνες του μηχανοστασίου να παραμένουν κλειστές, στην περίπτωση που η πισίνα έχει νερό, ή ανοιχτές στην αντίθετη περίπτωση.

Φυσικά για την χειμερινή προετοιμασία της πισίνας, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς την σωστή αποθήκευση των χημικών, ώστε να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση. Όλα τα χημικά της πισίνας, θα πρέπει να αποθηκευτούν στις συσκευασίες τους και σε χώρο ξηρό σκοτεινό και φυσικά μακριά από παιδιά.

Η προετοιμασία για τη νέα σεζόν.

Όταν ο χειμώνας φτάνει στο τέλος του και πλησιάζει σιγά σιγά η έναρξη της εαρινής και θερινής σεζόν, η προετοιμασία της πισίνας βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο για κάθε ξενοδοχείο.

προετοιμασία

Τα πρώτα βήματα αφορούν την καθαριότητα. Εάν η πισίνα έχει σκεπαστεί, ενδεχομένως να μην χρειαστεί αλλαγή νερού, ενώ εάν παρέμεινε ξεσκέπαστη κατά τη χειμερινή περίοδο η αλλαγή του νερού κρίνεται επιτακτική ανάγκη. Ένα σημαντικό στοιχείο, που πρέπει κανείς να έχει κατά νου, είναι ότι ο χρόνος που η πισίνα είναι άδεια πρέπει να είναι ο ελάχιστος δυνατός, ώστε να αποφευχθεί τυχόν αποκόλληση επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρώματος κλπ.

Αφού, λοιπόν, αδειάσει η πισίνα, πρέπει να γίνει σωστός καθαρισμός του πυθμένα, των τοιχωμάτων με το κατάλληλο καθαριστικό προϊόν, να γίνει έλεγχος για τυχόν ρωγμές ώστε να προληφθούν με την επέμβαση ενός ειδικού. Επίσης, σημασία έχει και το καθάρισμα των γύρω χώρων της πισίνας, ο έλεγχος στα φώτα, ο έλεγχος των στομίων κλπ για βούλωμα, ο έλεγχος στη σκάλα ή τα σκαλοπάτια, ο έλεγχος των μηχανημάτων στο μηχανοστάσιο, ο έλεγχος στα χημικά που υπάρχουν αποθηκευμένα από τη προηγούμενη σεζόν και στο σύστημα χλωρίωσης.

Εφόσον, όλα τα παραπάνω γίνουν με την κατάλληλη φροντίδα, τότε η πισίνα είναι έτοιμη για να γεμίσει και πάλι με νερό.

Σε αυτό το στάδιο, το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την πισίνα θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία το σύστημα ανακυκλοφορίας και φίλτρου του νερού. Το Ph θα πρέπει να ρυθμιστεί και να διατηρείται ανάμεσα στο 7,2 και το 7,6, ανάλογα πάντα με την μέτρηση του Ph στα τεστ που πραγματοποιούνται στο νερό κάθε φορά. Επίσης, στο πρώτο αυτό στάδιο θα πρέπει το προσωπικό να δημιουργήσει ένα σοκ χλωρίου, δηλαδή να κάνει υπερχλωρίωση του νερού και στη συνέχεια να προσθέσει σταθεροποιητή και τέλος αλγοκτόνο. Οι δοσολογίες για όλα τα χημικά που πρέπει να προστεθούν, αναγράφονται, φυσικά, πάνω στα φυλλάδια χρήσης των χημικών, διαφορετικά υπάρχει πάντα και η βοήθεια ενός ειδικού. Τέλος, μετά από 24 ώρες πρέπει να ελεγχθεί και πάλι το νερό ώστε η παρουσία χλωρίου να κυμαίνεται από 0,5 έως 1mg/L.

Στο σημείο αυτό, εφόσον έχουν επιτευχθεί τα κατάλληλα επίπεδα Ph και χλωρίου στην πισίνα, η τελευταία είναι έτοιμη προς χρήση. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντική η καθημερινή- εβδομαδιαία συντήρηση. Καθημερινά θα πρέπει να γίνεται έλεγχος του ελεύθερου χλωρίου και του Ph.

Ανά 15 μέρες, επίσης, θα πρέπει να πραγματοποιείται και πάλι το «σοκ χλωρίου», και φυσικά να απαγορεύουμε τη χρήση της πισίνας εκείνη τη στιγμή. Τέλος, σημαντικό είναι να συντηρείται και η γενικότερη καθαριότητα της πισίνας και του χώρου γύρω από αυτήν, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο, τραυματισμού, μόλυνσης ή ακόμη και ζημιάς στην κατασκευή της.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα στο αφιέρωμα
“ΠΙΣΙΝΕΣ-SPA-WATER PARK ”
του Hotel Design Magazine and Guide Winter 2019!